Etapa 1 El Pont de Suert – Erill la Vall

La Ruta 3 Valls comença a la Plaça Major del Pont de Suert, travessa el nucli antic fins al pont del riu Noguera Ribagorçana, on pren el Camí de l'Aigua direcció a la Vall de Boí fins a Barruera. És un camí molt bonic entre boscos, prats i sempre a la vora de la Noguera de Tor, on podrem veure el fantàstic pont romànic de Castilló de Tor, el pantà de Llesp, el Salencar de Barruera i l'església romànica de Sant Feliu. A partir d'aquí pugeu  a Erill La Vall, un dels pobles més pintorescos de tota la comarca i on hi ha la ben conservada església romànica de Santa Eulàlia.

DISTÀNCIA: 19,32 km
DESNIVELL +: + 675 m
DESNIVELL -: - 267 m
HORARI APROX.: 6 h

Etapa 2 Erill la Vall – Aneto

Des de la plaça del poble pugem cap al coll de Basco, un camí amb fort pendent però amb les millors vistes de la Vall de Boí i de les muntanyes del Parc Nacional d'Aigüestortes, d'aquí cap al Port Gelada, on albirarem la Vall de Barravés i les seves grans muntanyes al fons, com el Pic de la Tallada, el Vallibierna, els Russel i l'Aneto. La baixada transcorre per la ruta interpretada de la fauna de Senet i travessa fins al poble d'Aneto, ja a la Ribagorça aragonesa.

DISTÀNCIA: 13,00 km
DESNIVELL +: + 975 m
DESNIVELL -: - 814 m
HORARI APROX.: 6 h

Etapa 3 Aneto – Castanesa

Es puja pel GR18 fins al Coll de Salinas, on tenim fantàstiques vistes cap a les muntanyes de la Vall de Boí a l'est, i cap a Castanesa al sud.  El camí circula en tot moment per camp obert i terreny poc transitat que transmet una gran sensació de solitud i tranquil·litat. Un cop a la pista del fons de vall descobrim les salvatges aigües del riu Baliera i els pobles de Fonchanina i Castanesa encara dalt de la vall, on destaca l'església de Sant Martí en primer terme.

DISTÀNCIA: 21,37 km
DESNIVELL +: + 1.050 m
DESNIVELL -: - 945 m
HORARI APROX.: 8 h

Variant d'Aneto a Denuy

Des de Fonchanina es baixa al riu Baliera direcció Siscarri, a continuació es flanqueja per la cara aquest seguint un PR que porta directe a Denuy, un poble molt assolellat i que convida a relaxar-se.

DISTÀNCIA: 23,61 km
DESNIVELL +: + 1.149 m
DESNIVELL -: - 1.189 m
HORARI APROX.: 9 h

Etapa 4 Castanesa – El Pont de Suert

De Castanesa se segueix el GR18 passant pels pobles d'Ardanuy, Benifonts, Noals Bibiles i Bonansa, i si es fa nit a Denuy se segueix la variant GR18.1 que passa per Ribera fins que es troba amb el GR18 principal. Tots aquests pobles estan molt ben conservats i l'activitat ramadera modela el paisatge, els senders travessen boscos, prats i rius, per camins de canyada que transporten a un altre temps. A Bonansa agafa el GR15 cap a Cirés i Pont de Suert.

DISTÀNCIA: 20,88 km
DESNIVELL +: + 506 m
DESNIVELL -: - 1100 m
HORARI APROX.: 7 h

Variant des de Denuy al Pont de Suert

Des de Denuy baixa a Ribera i puja a Castanesa per continuar per la ruta clàssica.

DISTÀNCIA: 23,18 km
DESNIVELL +: + 761 m
DESNIVELL -: - 1201 m
HORARI APROX.: 8 h